Medisch pedicure

De medisch pedicure houdt zich, net als de pedicure, bezig met de verzorging van de voet en de behandeling van huid- en nagelaandoeningen, zoals bv.: likdoorns, kloven, ingroeiende nagels.
De medisch pedicure is breed opgeleid en kan risicovoeten behandelen, welke zijn ontstaan ten gevolge van reuma, diabetes, spasticiteit, kanker, ouderdom en verwaarlozing.
Daarbij heeft de medisch pedicure uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van onderstaande specialistische technieken. De behandelingsmogelijkheden van complexere voet -en nagelproblematiek worden hiermee vergroot.

  • Nagelreparaties en nagelprothese om een stuk ontbrekende nagel / gescheurde nagel of grotendeels ontbrekende nagel te corrigeren.
  • Nagelregulatie met bijv. behulp van nagelbeugels om ingroeiende teennagels te reguleren.
  • Orthesiologie en vilttherapie om locaties van de voet druk vrij te leggen bij pijnlocaties of ter preventie.

Zij kent de juiste technieken, materialen en werkvolgorde. Ook is de medisch pedicure op de hoogte van de verschillende contra-indicaties, waarbij deze behandelingen juist niet mogen worden uitgevoerd. De specialistische behandelingen zijn gericht op preventie en pijnklachtvermindering. De medisch pedicure weet wanneer zij moet doorverwijzen naar andere disciplines, uiteraard via de desbetreffende huisarts.

Vanaf 1 januari 2009 staan alle (medisch) pedicures, als zij aan de toelatingseisen voldoen, vermeld in het Kwaliteits Register voor Pedicures (KRP). Zorgverleners en consumenten kunnen hier gericht zoeken naar pedicures gespecialiseerd in de zorg. Voor zorgverzekeraars biedt registratie in het KRP garantie voor de kwaliteit van de geregistreerde pedicures. Om geregistreerd te blijven in het KRP moet men elke 3 jaar een bepaald aantal accreditatiepunten behalen. Dit houdt in dat de medisch pedicure per 3 jaar verschillende seminars, congressen en workshops moet volgen, waaraan punten zullen worden toegekend. Naast deze registratie bij het KRP is de medisch pedicure van FOLLOW YOUR FEET ook getoetst en lid van ProVoet, branche organisatie voor pedicures.